Leuke steden: Deventer, Zwolle en Apeldoorn

Deventer

Hanzestad aan de rivier de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving. Het landschap in de omgeving is in zijn ontstaan ook in belangrijke mate bepaald door de rivier de IJssel. Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen hebben u veel te bieden en heten u dan ook welkom in deze Gastvrije Hanzestad aan de IJssel.

 

Gastvrij is Deventer al eeuwen

 

De stad is één van de oudste steden van Nederland. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het oudste stenen woonhuis in Deventer staat (in de Sandra-steeg). Deventer is een prominente Hanzestad. Tijdens de middeleeuwen kwamen er kooplieden uit geheel Europa, om deel te nemen aan de jaarmarkten. In deze periode is de huidige binnenstad ontstaan. Er zijn dan ook nog tal van monumenten die herinneren aan de Hanze. 

 

Deventer Koekstad 

 

De koek van Deventer, die moet je geproefd hebben! Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar wordt de wereldberoemde Deventer kruidkoek in deze historische Hanzestad gebakken. 

 

 

Bronnen: www.hanzesteden.info/nl/deventer
www.hanzesteden.info/nl/zwolle/%20

www.top10bezienswaardigheden.nl/nederland/apeldoorn.htm

Apeldoorn

 

De stad Apeldoorn staat bekend vanwege Paleis Het Loo en zijn mooie stadsparken.

In het oude historische centrum van de stad bevinden zich vele winkels waarvan het merendeel bestaat uit de grote ketens. Hoewel een aantal winkels zich in monumentale panden bevinden is hier door de modernisering vaak niet veel meer van terug te zien.

 

Met een wandeling door de smalle straten zie je nog wel veel authentieke gevels en natuurlijk de Grote Kerk uit 1892 waar een aantal leden van de Koninklijke familie is getrouwd.

 

Zeer opvallend aan Apeldoorn is de hoeveelheid groen die je ziet. De stad telt maar liefst negen parken. Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark zijn inmiddels rijksmonumenten.

 

Voor kinderen heeft de stad een paar leuke attracties. Zo is het mogelijk om een dagje tussen de apen te vertoeven in de Apenheul of te genieten van al het vertier in attractiepark Koningin Julianatoren. Mensen die op zoek zijn naar een beetje cultuur of natuur mogen zeker het Nationale park de Hoge Veluwe niet overslaan.

 

 

Zwolle

 

Hier bent u aan het juiste adres voor een prachtig middeleeuws centrum met een ruim winkelaanbod, uitstekende hotels, restaurants en mooie parken. Gezellig winkelen, cultuur snuiven in de musea en de eeuwenoude steegjes, wandelen in een van de parken of een bruisend evenement bezoeken: Zwolle heeft alles wat je van een eigentijdse stad verwacht, zonder dat de intimiteit van het verleden verloren is gegaan.

 

Gezelligste en grootste winkelstad

 

Zwolle is niet alleen de grootste winkelstad van Overijssel, maar ook de gezelligste en veelzijdigste. Met honderden winkels in alle soorten en maten, van grote namen tot kleine speciaalzaken, vindt een groeiende groep shoppers altijd wel iets van hun gading. Gezellige terrassen en knusse winkeltjes maken de binnenstad van Zwolle, samen met de gemoedelijke sfeer, tot een stad waar het goed toeven en winkelen is. De stad Zwolle biedt u vele culinaire verrassingen en verschillende internationale keukens. Aan topkwaliteit mist u niets in Zwolle.  Voor elke smaak wat wils, kom zelf proeven en bezoek Zwolle.

 

Sporen van het rijke verleden

 

Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. De historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze stad.

 

En vergeet dan ook niet het museum De Fundatie te bezoeken.